Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο τύπος αυτός του διαβήτη αποτελεί ένα από τα συνήθη προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ακόμη και 1 στις 10 εγκύους μπορεί να τον αναπτύξει.
Ο διαβήτης κύησης προκύπτει όταν, ως αποτέλεσμα των ορμονικών διαταραχών της κύησης, η ινσουλίνη που παράγεται στο πάγκρεας δεν επαρκεί ή υπάρχει ανεπάρκεια στην έκκρισή της ή και αντίσταση στην δράση της , με αποτέλεσμα η γλυκόζη, αντί να μεταφέρεται στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας, να συσσωρεύεται στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη της κύησης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που ο διαβήτης προϋπάρχει της κύησης και είναι αδιάγνωστος και σε αυτές που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επειδή ο διαβήτης κύησης δεν δίνει συνήθως συμπτώματα, η έγκυος υποβάλλεται σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης μεταξύ της 24 ης και 28 ης εβδομάδας. Ωστόσο, αν ο γιατρός σας θεωρεί ότι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε την εξέταση νωρίτερα και να την επαναλάβετε μεταξύ της 24 ης και 28 ης εβδομάδας.
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης θεωρούνται:
Ο διαβήτης κύησης ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες, στη μητέρα και στο μωρό. Οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να αποτραπούν με την κατάλληλη δίαιτα και άσκηση, και, αν χρειαστεί, με φαρμακευτική αγωγή (αντιδιαβητικά δισκία ή και ινσουλίνη), ώστε τα επίπεδα του σακχάρου να τεθούν υπό έλεγχο.
Η υπερβολική συσσώρευση σακχάρου και ινσουλίνης είναι δυνατό να προκαλέσει την αύξηση του βάρους του εμβρύου και είναι υπεύθυνη για μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία.
Αυτή με τη σειρά της μπορεί να δυσχεράνει τον φυσιολογικό τοκετό και να επιβάλει τη διενέργεια καισαρικής τομής. Σε κάποιες περιπτώσεις, το μωρό που είχε μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να παραμείνει παχύσαρκο στην παιδική και εφηβική ηλικία ή και να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη.
Ανεπιθύμητες επιπλοκές του διαβήτη κύησης αποτελούν οι συγγενείς ανωμαλίες (μπορούν να διαγνωστούν στο 1 ο και 2 ο τρίμηνο της κύησης με το υπερηχογράφημα) και ο ανεξήγητος ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου. Αυτές οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκύψουν παρά την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Το μωρό που έχει εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στη διάρκεια της κύησης μπορεί επίσης να αναπτύξει υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννησή του. Επίσης, εάν ο διαβήτης της μητέρας παραμείνει ανεξέλεγκτος, το νεογνό κινδυνεύει να αναπτύξει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, υπασβεστιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα), ίκτερο, πολυκυτταραιμία ή πολυερυθραιμία (αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του αιματοκρίτη) καθώς και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Οι επιπτώσεις στην μητέρα, που μπορούν αν αποτραπούν με την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης, περιλαμβάνουν την διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια, την προεκλαμψία και το αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων.
Κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα ζητήσει να παρακολουθεί πιο εντατικά το μωρό σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαβήτη κύησης που αντιμετωπίζετε. Αυτό σημαίνει συνήθως περισσότερες επισκέψεις, κατά τις οποίες ο συνδυασμός υπερηχογραφήματος και καρδιοτοκογραφήματος θα καταγράφει το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου, ώστε να διαπιστωθεί εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του. Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί να μετράτε τις κινήσεις του μωρού σας μετά την 28 η εβδομάδα και να ειδοποιήσετε το γιατρό σας αν δείτε ότι η δραστηριότητα του μωρού σας περιορίζεται.
Πολλές γυναίκες με διαβήτη κύησης θεραπεύονται αμέσως μετά τη γέννα, κάποιες όμως παραμένουν διαβητικές. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το χρόνο εμφάνισης της νόσου, την βαρύτητά της και το είδος θεραπείας που χορηγήθηκε για να αντιμετωπιστεί. Για το λόγο αυτόν παρακολουθούνται τα επίπεδα γλυκόζης αμέσως μετά τον τοκετό και επί φυσιολογικών αποτελεσμάτων επαναλαμβάνεται μία
δοκιμασία ανοχής γλυκόζης 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ο τρόπος παρακολούθησης είναι βέβαια εξατομικευμένος ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης.
Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, κάποιοι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης να εξετάζονται κάθε 3 χρόνια. Μία στις τρεις γυναίκες με διαβήτη κύησης πρόκειται να τον αντιμετωπίσει ξανά σε επόμενη εγκυμοσύνη, ενώ μία στις δύο ενδέχεται να παρουσιάσει διαβήτη κάποια στιγμή στο μέλλον.
Για να αποτρέψετε μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε, να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος υπό έλεγχο και να τρέφεστε υγιεινά. Για να προστατεύσετε το παιδί σας πιο αποτελεσματικά ενάντια στην παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φροντίστε να κάνει ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, και να ασκείται τακτικά. Τέλος. ο θηλασμός φαίνεται να προστατεύει τη μητέρα και το βρέφος από την εμφάνιση διαβήτη.
Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο καθημερινά κατόπιν ραντεβού