Κύηση

Εξέλιξη Κύησης

1η εβδομάδα

Η πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως θεωρείται και η πρώτη επίσημα ημέρα της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη διαρκεί φυσιολογικά 280 ημέρες ή αλλιώς 40 εβδομάδες.

2η Εβδομάδα
Κατά την 1 η φάση του κύκλου ωριμάζει ένα ωοθυλάκιο το οποίο περί την 14η ημέρα ρήγνυται για να απελευθερώσει ένα ωάριο. Το ενδομήτριο προετοιμάζεται για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

3η εβδομάδα
Περί τη 14 η ημέρα από την έναρξη της τελευταίας περιόδου, συμβαίνει η ωοθυλακιορρηξία  και ακολουθεί η γονιμοποίηση. Αμέσως μετά ξεκινά η διαίρεση του γονιμοποιημένου ωαρίου, με συνεχή διπλασιασμό των κυττάρων και του γενετικού τους υλικού, και όταν αυτό φτάσει στο στάδιο του μοριδίου (16 κύτταρα) εμφυτεύεται στην μήτρα. Αυτό συμβαίνει 3 ημέρες μετά την γονιμοποίηση. Ό,τι απέμεινε από το ωοθυλάκιο, μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο που παράγει τις ορμόνες για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης τις επόμενες 8-10 εβδομάδες.

4η εβδομάδα
Το κύημα δεν είναι μεγαλύτερο από μία τελεία (περίπου 0,2χιλ). Σχηματίζεται η αμνιακή κοιλότητα (η κοιλότητα στην οποία βρίσκεται το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο). Αρχίζει ο σχηματισμός του πλακούντα και του λεκιθικού ασκού. Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (ΗCG), μια ορμόνη της εγκυμοσύνης που αρχίζει να παράγεται, είναι ανιχνεύσιμη αρχικά στο αίμα και, λίγες μέρες μετά, και στα ούρα.

5η εβδομάδα
Το κύημα φτάνει τώρα τα 4-5χιλ. περίπου. Έχει ξεκινήσει η καταβολή του νωτιαίου μυελού, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, της καρδιάς και των άνω και κάτω άκρων. Αρχίζει η παραγωγή του αμνιακού υγρού και ο σχηματισμός του ομφαλίου λώρου. Με το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνευθεί το κύημα.

6η εβδομάδα
Το έμβρυο στο τέλος της 6 ης εβδομάδας έχει μήκος 10-12χιλ. Ξεκινά η καταβολή των ματιών, των αυτιών, των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Η καρδιά έχει σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να διαπιστωθεί καρδιακή λειτουργία με το διακολπικό υπερηχογράφημα. Ίσως υποφέρετε ήδη από πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αδιαθεσία, κούραση, ναυτία και κεφαλαλγίες και θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή της, ώστε να είναι περισσότερο ισορροπημένη. Επίσης οι μαστοί γίνονται πιο βαρείς και ευαίσθητοι και μπορεί να παρατηρηθεί υπέρχρωση της θηλής.

7η εβδομάδα
Το έμβρυο μπορεί να φτάνει σε μήκος τα 18χιλ. Τα άκρα αρχίζουν να μεγαλώνουν, το ίδιο και το πρόσωπο. Εμφανίζονται το άνοιγμα της στοματικής κοιλότητας και η καταβολή των γνάθων ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος (σπλήνας, πάγκρεας, εντερικές έλικες). Ο νωτιαίος μυελός αρχίζει να κλείνει και το κεφάλι είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κορμό λόγω της ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου και του προσώπου.

8η εβδομάδα
Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου 20-24χιλ. Συνεχίζεται η διαμόρφωση του προσώπου και αρχίζουν να σχηματίζονται ο στόμαχος, η παρεγκεφαλίδα και το μυϊκό σύστημα. Επίσης αρχίζει και η καταβολή των δοντιών. Στην περίπτωση που το έμβρυο είναι άρρεν αρχίζει η παραγωγή των ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνη). Στα θήλεα έμβρυα σχηματίζονται τα αρχέγονα ωοθυλάκια που θα φτάσουν τον μέγιστο αριθμό τους στις 20-24 εβδομάδες της κύησης.

9η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου είναι γύρω στα 3εκ και ζυγίζει περίπου 3 γραμμάρια. Σχηματίζονται τα βλέφαρα. Αρχίζουν να σχηματίζονται οι χόνδροι και τα οστά, τα νύχια, η γλώσσα και ο λάρυγγας. Σύντομα θα τελειοποιηθεί το μυϊκό σύστημα. Στο υπερηχογράφημα, διαπιστώνονται οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου χωρίς όμως αυτές να γίνονται αισθητές από την μητέρα.
Ίσως τώρα αισθάνεστε εντονότερα τα ενοχλήματα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να παρουσιαστούν και μεταβολές στην όρεξη, όπως και καούρες ή δυσπεψία.

10η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου κυμαίνεται γύρω στα 3,5-4 εκ. Ξεχωρίζουν τα δάκτυλα των άνω και κάτω άκρων. Τα αυτιά λαμβάνουν σιγά-σιγά το τελικό τους σχήμα, όπως και τα μάτια και η μύτη είναι ευκρινέστερα, αν και τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Στην περίπτωση άρρενος εμβρύου αρχίζει η διαμόρφωση των έξω γεννητικών του οργάνων.

11η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου είναι τώρα 4,5 εκ και ζυγίζει περίπου 8 γρ. Όλα τα σημαντικά όργανα έχουν πλέον αναπτυχθεί και το έμβρυο έχει πλέον την ικανότητα του βυζάγματος και της κατάποσης. Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι τη 14 η , διενεργείται μια πρώτη λεπτομερής υπερηχογραφική εξέταση, που εκτιμά την αυχενική διαφάνεια, την παρουσία ή απουσία του ρινικού οστού καθώς και άλλες υπερηχογραφικές παραμέτρους (ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, τριγλώχινα βαλβίδα κα). Αυτές οι παράμετροι θα συσχετισθούν με βιοχημικούς δείκτες (PAPP-A, ελεύθερη β-HCG) και θα εξαχθεί ένας συνολικός στατιστικός κίνδυνος για την πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου. Ελέγχεται επίσης η ράχη του εμβρύου για τυχόν κενά και το κοιλιακό τοίχωμα για ομφαλοκήλη. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να κριθεί σκόπιμο να γίνει περαιτέρω επεμβατικός έλεγχος (λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση στις 16 εβδομάδες).

12η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει συνολικό μήκος 6 εκ. και ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια. Το πάγκρεας αρχίζει να παράγει ινσουλίνη. Η ουροδόχος κύστη φαίνεται σαν μικρό σκούρο στίγμα και αποτελεί ένδειξη παραγωγής ούρων. Αρχίζει η διαφοροποίηση των έξω γεννητικών οργάνων του αν και το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει το φύλο του παιδιού σχετικά δύσκολα. Εμφανίζονται τα νύχια στα χέρια και στα πόδια. Το νευρικό σύστημα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το έμβρυο να μπορεί να ανταποκριθεί σε απτικά ερεθίσματα και μπορεί να αισθανθεί και πόνο.
Το βάρος σας έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η τάση για εμετό από αυτή την εβδομάδα συνήθως περιορίζεται, όπως επίσης και το αίσθημα συχνουρίας που μπορεί να έχει εμφανιστεί καθώς η μήτρα πλέον φτάνει στο ύψος της ηβικής σύμφυσης και δεν πιέζει την ουροδόχο κύστη.

13η εβδομάδα
Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου 7,5 εκ και ζυγίζει 25-30 γρ.Τα οστά του εμβρύου αρχίζουν να αντικαθιστούν τους χόνδρους και σχηματίζονται οι πλευρές και τα οστά του κρανίου. Η μύτη και το πηγούνι διακρίνονται καθαρά. Το παιδί μπορεί να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα και να το ανοιγοκλείνει. Η ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων έχει πλέον συντελεστεί.

14η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος γύρω στα 8,5 εκ. Τα μάτια τείνουν να πάρουν τη σωστή τους θέση στο κέντρο του προσώπου, τα αφτιά έχουν σχηματιστεί πλήρως. Αναπτύσσεται το τριχωτό της κεφαλής και λεπτό χνούδι καλύπτει όλο το σώμα του εμβρύου. Οι νεφροί παράγουν ούρα. Στα θηλυκά έμβρυα οι ωοθήκες μετατοπίζονται στην πύελο και στα άρρενα εμφανίζεται ο προστάτης.

15η εβδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου είναι 10-11 εκ. και ζυγίζει περίπου 60 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του σκελετικού, του μυϊκού και νευρικού συστήματος συνεχίζεται ταχύτατα, ώστε να μπορεί να κινεί τα άκρα και να σφίγγει την γροθιά του. Το δέρμα του είναι διαφανές.

16η εβδομάδα
Το έμβρυο φτάνει τώρα τα 12εκ και ζυγίζει 100 γραμμάρια. Τα νύχια του έχουν σχηματιστεί, μπορεί να ζαρώσει την επιδερμίδα του μετώπου του, να κινήσει τα μάτια και να καταπιεί. Αρχίζει να ακούει. Η εγκυμοσύνη σας πλέον μπορεί να φαίνεται. Από τώρα μέχρι και τη 18 η εβδομάδα μπορεί να διενεργηθεί η αμνιοκέντηση, δηλαδή ο έλεγχος του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό, ώστε να αποκλειστεί ότι το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Από αυτήν την εβδομάδα επίσης είναι πιο εύκολο να διευκρινιστεί το φύλο του.

17η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου φτάνει τα 14εκ. και το βάρος του τα 140 γραμμάρια. Κάτω από το δέρμα του σχηματίζεται στρώμα λίπους που συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του και στην παραγωγή ενέργειας. Με τις καταποτικές κινήσεις του εμβρύου ανακυκλώνεται το αμνιακό υγρό και αναπτύσσονται οι πνεύμονές του Μπορεί να παρατηρήσετε τραβήγματα στη βουβωνική σας χώρα. Οφείλονται στους συνδέσμους της κοιλιάς που τεντώνονται για να ανταποκριθούν στην ανόρθωση της μήτρας και τη γρήγορη αύξηση του μεγέθους της.

18η εβδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου ενδέχεται να ξεπερνά τα 18 εκ και ζυγίζει περίπου 200 γρ. Ο αμφιβληστροειδής αντιδρά στο φως. Το πρώτο περιεχόμενο του εντέρου (μηκώνιο) μαζεύεται στο έντερο. Το έμβρυο είναι πλέον ιδιαιτέρως κινητικό και μπορεί να αισθανθείτε και κάποια φτερουγίσματα χαμηλά στην κοιλιά σας καθώς οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο αρμονικές και συντονισμένες.

19η εβδομάδα
Tο έμβρυο έχει μήκος περίπου 20εκ και ζυγίζει περί τα 240 γραμμάρια. Τα μάτια του λαμβάνουν την τελική τους θέση και αρχίζουν να δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια. Σμήγμα καλύπτει το δέρμα για προστασία από γρατσουνιές και κτυπήματα. Τα αρχικά ενοχλήματα της εγκυμοσύνης έχουν πλέον υποχωρήσει και η διάθεσή σας είναι πιο είναι ισορροπημένη.

20ή εβδομάδα
Tο έμβρυο ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια.Το δέρμα γίνεται παχύτερο. Οι παλμοί της καρδιάς ακούγονται με κοινό ακουστικό και το φύλο ξεχωρίζει άνετα. Από την εβδομάδα αυτή το έμβρυο μπορεί να ακούσει τους ήχους του περιβάλλοντος και την φωνή της μητέρας του. Από τώρα μέχρι και την 23 η εβδομάδα περίπου διενεργείται το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου ή «μεγάλο υπερηχογράφημα» ή «ανατομικό υπερηχογράφημα». Σε αυτό ελέγχονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια όλες οι ανατομικές δομές και τα ζωτικά όργανα του εμβρύου.

21η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια και η διάμετρος της κεφαλής φτάνει τα 5 εκ. Από το γαστρεντερικό σύστημα ξεκινά να απορροφάται γλυκόζη, ενώ ο μυελός των οστών αρχίζει να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεταξύ της 20 ης και 24 ης εβδομάδας τα πρωτογενή ωοθυλάκια στα θήλεα έμβρυα φτάνουν τον αριθμό των 6 εκατομμυρίων, ενώ κατά την γέννηση ο αριθμός τους πέφτει στο 1 με 2 εκατομμύρια.

22η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια και έχει μήκος 30 εκ. Αντιδρά σε θορύβους και αναπτύσσει εναλλασσόμενο ρυθμό ύπνου και εγρήγορσης. Αντιδρά στους δυνατούς ήχους και την μουσική. Αναπτύσσονται οι γευστικοί κάλυκες στην γλώσσα.

23η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 550 γρ. Στους πνεύμονες ξεκινά η παραγωγή του επιφανειοδραστικού παράγοντα (surfactant) που θα επιτρέψει αργότερα την ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος του εμβρύου. Τα μάτια έχουν σχηματιστεί, αλλά οι ίριδες δεν έχουν αποκτήσει τον χρωματισμό τους. Το δέρμα είναι κοκκινωπό με πτυχώσεις.

24η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 600 γραμμάρια και ο ρυθμός αύξησης του βάρους του επιταχύνεται. Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια έχουν σχηματιστεί. Σε περίπτωση που το έμβρυο γεννηθεί σε αυτήν την εβδομάδα κύησης οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι 50% με αυξημένη φροντίδα. Ο πυθμένας της μήτρας σας φτάνει τώρα στον ομφαλό. Ίσως αρχίσετε να υποφέρετε από καούρες λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης μπορούν να παρατηρηθούν ανώδυνες συσπάσεις της μήτρας (Braxton-Hicks). Αν και συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία, είναι καλό να τις περιγράψετε στο γιατρό σας για να τις αξιολογήσει.

25η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 700γρ. Τα γεννητικά όργανα του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως. Τα χέρια έχουν αναπτυχθεί και αυτά πλήρως και χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση του πειβάλλοντος της μήτρας και των λοιπών μερών του σώματος του εμβρύου.

26η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια. Η πατούσα του έχει μήκος 5 εκ.! Μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Οι αναπνευστικές κινήσεις είναι πιο συντονισμένες. Η εγκεφαλική δραστηριότητα έχει ωριμάσει αρκετά ώστε το έμβρυο να αντιδρά με αύξηση των κινήσεών σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως μουσική, φωνή, άγγιγμα στην κοιλιά της μητέρας.

27η εβδομάδα 
Το μήκος του εμβρύου φτάνει τα 36εκ. και ζυγίζει περίπου 900γρ. Ο μυϊκός τόνος βελτιώνεται και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού αρχίζει να διαμορφώνεται.

28η εβδομάδα
Το παιδί έχει πάρει πλέον το 1/3 του μέσου βάρους που θα προσλάβει ως το τέλος της κύησης. Το ύψος του σε καθιστή στάση είναι 26 εκ. Τα νεογιλά δόντια έχουν σχηματιστεί κάτω από τα ούλα. Το έμβρυο κοιμάται και ξυπνά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί και να ονειρεύεται! Ο πυθμένας της μήτρας σας βρίσκεται περίπου 6 εκ πάνω από τον ομφαλό.

29 η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 1.200 γραμμάρια περίπου. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος συνεχίζεται με την δημιουργία δισεκατομμυρίων νευρώνων και διανευρωνικών συνάψεων. Το πρόσωπο μπορεί να λάβει κάποιες υποτυπώδεις εκφράσεις και τα μάτια κινούνται στους οφθαλμικούς κόγχους.

30ή εβδομάδα
Το έμβρυο έχει αναπτύξει πλήρως τη γεύση του. Ζυγίζει 1400γρ και η διάμετρος κεφαλιού του είναι σχεδόν 7,5 εκ.Το δέρμα του αρχίζει να τεντώνει λόγω της αυξανόμενης εναπόθεσης λίπους κάτω από αυτό. Αν είναι αγόρι, οι όρχεις του βρίσκονται μέσα στις βουβωνικές χώρες. Οι αναπνευστικές κινήσεις του γίνονται συχνότερες και το μυϊκό του σύστημα εξασκείται.

31η εβδομάδα
Τα μάτια του εμβρύου ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Οι τρίχες στο κεφάλι πυκνώνουν και δυναμώνουν και το χνούδι αρχίζει να υποχωρεί. Ο σκελετός ισχυροποιείται. Τα περισσότερα έμβρυα παίρνουν θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, η οποία όμως μπορεί ακόμη να αλλάξει.

32η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 1800γρ. Αν είναι αγόρι, οι όρχεις του κατεβαίνουν από τον βουβωνικό πόρο στο όσχεο. Λόγω του περιορισμένου χώρου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο μπορεί να διαπιστωθεί περιορισμός των κινήσεών του, αλλά όχι και των σκιρτημάτων του. Τώρα θα πρέπει να γίνει ο τρίτος τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος στον οποίον ελέγχονται η ανάπτυξη του εμβρύου, η θέση και το σχήμα του, ο βαθμός ωριμότητας του πλακούντα και η μελέτη της αιματικής ροής στα ομφαλικά αγγεία και την μέση εγκεφαλική αρτηρία (όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο).

33η εβδομάδα
Το βάρος του παιδιού έχει φτάσει τα 2 κιλά και το συνολικό μήκος του τα 41 εκ . Η διάμετρος της κεφαλής του είναι 8,5 εκ. Οι πνεύμονες είναι αρκετά ώριμοι ώστε να ανταπεξέλθουν στην πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετοού. Οι χειρονομίες του εμβρύου προσομοιάζουν με αυτές ενός ώριμου βρέφους και οι κόρες των ματιών απαντούν στο αντανακλαστικό του φωτός.

34η εβδομάδα 
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 2400γρ. Σε περίπτωση προώρου τοκετού, έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς επιπλοκές. Τα νύχια του έχουν πλήρως αναπτυχθεί. Το σμήγμα που καλύπτει το σώμα του γίνεται παχύτερο και χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να γεύεται και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Πιθανόν ο γιατρός σας να ζητήσει να σας βλέπει συχνότερα τώρα και ως το τέλος της κύησης.

35η εβδαμάδα
Το λίπος συσσωρεύεται σε όλο το σώμα του εμβρύου και το βάρος του είναι γύρω στα 2600γρ. Η ανάπτυξη του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα αντανακλαστικά του είναι πλέον συντονισμένα.

36η εβδομάδα
Το έμβρυο αυξάνει το βάρος του κατά 30-40γρ την ημέρα. O χώρος μέσα στη μήτρα ολοένα περιορίζεται, το αμνιακό υγρό λιγοστεύει, οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Καλό είναι να τις παρακολουθείτε και να ενημερώσετε το γιατρό σας σε περίπτωση που αλλάξουν αισθητά. Τώρα αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε εντονότερα τις συσπάσεις της μήτρας, που πλέον προετοιμάζουν για τον επικείμενο τοκετό, χωρίς κατά κανόνα να είναι επώδυνες. Πιθανώς ο γιατρός σας να σας εξετάζει κάθε εβδομάδα τώρα ελέγχοντας την κατάστασή σας και το «καλώς έχειν» του εμβρύου με το καρδιοτοκογράφημα και αν χρειαστεί με το βιοφυσικό προφίλ.

37η εδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου είναι περίπου 46 εκ. και πλησιάζει τα 3 κιλά. Αν γεννηθεί μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας αυτής, δεν θεωρείται πια πρόωρο.

38η εβδομάδα
Η αύξηση του σωματικού λίπους του παιδιού συνεχίζεται. Το χνούδι που καλύπτει σχεδόν όλο του το σώμα κατά τη διάρκεια τής εγκυμοσύνης, εξαφανίζεται, οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί. Το παιδί παίρνει την τελική προβολή για τον τοκετό (τα περισσότερα παιδιά έχουν κεφαλική προβολή). Οι επισκέψεις σας στο γιατρό είναι πλέον εβδομαδιαίες.

39η εβδομάδα
Το αμνιακό υγρό μειώνεται, όπως και η λειτουργικότητα του πλακούντα στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών. Το βάρος που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 18 κιλών.

40ή εβδομάδα
Η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι πολύ κοντά. Το χρονικό όριο που είχε δώσει ο γιατρός σας πιθανόν να ξεπεραστεί, σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνος θα κρίνει αν θα περιμένει ή αν θα προκαλέσει τον τοκετό.

  Ο Τυρογιάννης Αλκιβιάδης είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.         Επικοινωνία

Καλέστε για ραντεβού: 210-80 55 598

Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο καθημερινά κατόπιν ραντεβού