Αφαίρεση Κύστεων Ωοθήκης

Αφαίρεση Κύστεων Ωοθήκης

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται κύστεις στις ωοθήκες που είναι κατά κανόνα καλοήθεις και αποτέλεσμα της λειτουργίας των ωοθηκών (λειτουργικές κύστεις).

Αποτελούν σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέες γυναίκες σε ποσοστό 5-15%, εντοπίζονται με το υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών και μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Λειτουργικές: Οφείλονται σε διαταραχή της φυσιολογικής ωοθυλακιορρηξίας και διακρίνονται σε ωοθυλακικές και κύστεις του ωχρού σωματίου.
  • Ωοθηκικά κυστικά νεοπλάσματα: Εδώ ανήκουν καλοήθεις και κακοήθεις κυστικές αλλοιώσεις των ωοθηκών.

Η παρουσία τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση των ωοθηκών στη φαρμακευτική αγωγή.

Στις περιπτώσεις αυτές πολύ συχνά χρειάζεται να γίνει παρακέντηση της κύστης (άδειασμα του περιεχόμενου της με βελόνη) προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η θεραπεία.

Η παρακέντηση των κύστεων της ωοθήκης γίνεται με διαρκή υπερηχογραφικό έλεγχο.

Οι κυστεις ωοθηκων είναι τις περισσότερες φορές ανώμαλοι σχηματισμοί γεμάτοι με υγρό που προέρχονται από τις ωοθήκες.

Μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά εκατοστά ως και πάνω από 30 εκατοστά.

Η θεραπεία κύστεων ωοθηκών λαμβάνει ατομικό χαρακτήρα ανάλογα με το εκάστοτε συγκεκριμένο κλινικό σενάριο, και τα ευρήματα του υπερήχου και της φυσικής εξέτασης.

Στις δυνατότητες θεραπείας περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, οι αλλεπάλληλες υπερηχογραφικές εξετάσεις ή η χειρουργική επέμβαση με τη μορφή της κυστεκτομής (αφαίρεση της κύστης) ή η ωοθηκοτομή (αφαίρεση της ωοθήκης).

Οι κύστεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με συναρμολογούμενες λαπαροσκοπικές σακούλες.

Οι κύστεις ωοηθηκών που θεωρούνται ύποπτες για καρκίνο, μπορούν να αποσταλούν για άμεση παθολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έτσι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τη διάγνωση.

Μετά τη λαπαροσκοπική κυστεκτομή κύστεων ωοθηκών, η ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες και να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Καλέστε για ραντεβού: 210-80 55 598

Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο καθημερινά κατόπιν ραντεβού