Υστεροσκόπηση

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για την μέθοδο εκλογής για την διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων παθολογικών καταστάσεων του εσωτερικού της μήτρας (ενδομητρικής κοιλότητας). Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, κατά την οποία αν τυχόν βρεθούν παθολογικά σημεία αφαιρούνται την ίδια στιγμή και η οποία εφαρμόζεται για την ανεύρεση ανωμαλιών στην ενδομητρική κοιλότητα.

Συνήθως συνιστάται για τον έλεγχο της υπογονιμότητας, αν η ασθενής έχει έντονες και πολύ επώδυνες περιόδους, αν παρουσιάζει ανεξήγητη αιμορραγία μέσα στον κύκλο και επί ενδείξεων άλλων παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας, στη μήτρα και στις ωοθήκες. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε περιπτώσεις ανώμαλης αιμορραγίας της μήτρας, στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου, στην άμεση αναγνώριση ενδομητρικών πολυπόδων και ινομυωμάτων καθώς και στην υπογονιμότητα.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσα η βλάβη και αν κρίνεται απαραίτητο παρέχεται η δυνατότητα κατευθυνόμενης βιοψίας από το ακριβές σημείο της βλάβης και όχι τυφλά, όπως γίνονταν παλιότερα με την διαγνωστική και θεραπευτική απόξεση του ενδομητρίου.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση αξιοποιείται στην αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων, στην καταστροφή του ενδομητρίου για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών μηνομητρορραγιών, στη λύση των ενδομητρίων συμφύσεων, στην διατομή διαφράγματος διθάλαμης μήτρας, κ.ά.

Ο χρόνος ανάρρωσης από την υστεροσκόπηση ποικίλει και εξαρτάται από το αν η εξέταση ήταν απλώς διαγνωστική ή και επεμβατική/θεραπευτική. Επίσης, εξαρτάται και από το εύρημα που έχει εντοπιστεί. Αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί και αφαιρεθεί πολύποδας μήτρας, τότε η ανάρρωση επιτυγχάνεται μέσα σε 1 μέρα. Αν στην ασθενή έχει αφαιρεθεί κάποιο μεγάλο ινομύωμα, απαιτούνται περισσότερες μέρες αποθεραπείας.

Καλέστε για ραντεβού: 210-80 55 598

Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο καθημερινά κατόπιν ραντεβού