Υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης

Υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης

Οι παρακάτω εξετάσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε κάθε εγκυμοσύνη:

 

1ο υπερηχογράφημα

Γίνεται διακολπικά, συνήθως 5-8 εβδομάδες μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, και μας πληροφορεί αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά μέσα στη μήτρα. Συγκεκριμένα, με το πρώτο αυτό υπερηχογράφημα θα πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του εμβρύου, θα ελεγχθεί η καρδιακή του λειτουργία και θα διαγνωσθεί έγκαιρα πιθανή πολύδυμη ή έκτοπη κύηση. Επίσης, η μέτρηση του μήκους του εμβρύου νωρίς στην εγκυμοσύνη εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό της πιθανής ημερομηνίας τοκετού.

 

Αυχενική διαφάνεια

Το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται σχεδόν πάντα κοιλιακά, στο διάστημα μεταξύ 11 ης και 14 ης εβδομάδας κύησης. Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, κατά τον οποίο εξετάζονται παράμετροι ανάπτυξης και μορφολογίας, όπως το μήκος του εμβρύου, η καρδιακή λειτουργία, το κρανίο, η ύπαρξη σπονδυλικής στήλης, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και η σωστή διάπλαση των άκρων.
Τώρα γίνεται και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, που αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη πιθανού κινδύνου για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ή συγγενείς ανωμαλίες. Σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας, τον ορμονικό έλεγχο (PAPP-A και ελεύθερη β-hCG) και την ύπαρξη φυσιολογικού ρινικού οστού, η ακρίβεια της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τελευταία ελέγχονται και η ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο και στην τριγλώχινα βαλβίδα. Το αποτέλεσμα της εξέτασης μας δείχνει τον στατιστικό κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Επίσης, το υπερηχογράφημα αυτό υπολογίζει –ή επαληθεύει– την ακριβή ηλικία της εγκυμοσύνης και την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

 

Υπερηχογράφημα β επιπέδου

Γνωστό και ως «μεγάλο υπερηχογράφημα», διεξάγεται μεταξύ 20 ης και 24 ης εβδομάδας. Πρόκειται για τον ενδελεχή έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, με σκοπό την επιβεβαίωση της σωστής ανάπτυξής του και τη διάγνωση καρδιακών ή άλλων συγγενών ανωμαλιών. Εξετάζονται ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, το στομάχι και τα κοιλιακά όργανα, το έντερο, τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα, τα άνω και κάτω άκρα. Καταγράφονται επίσης η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η θέση του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα και ο ομφάλιος λώρος. Τέλος, ελέγχεται το μήκος του τραχήλου της μήτρας για πιθανή ανεπάρκεια.

 

Doppler

Το υπερηχογράφημα Doppler (ή triplex ροής αγγείων) πραγματοποιείται στο γ΄ τρίμηνο της κύησης, περί την 34 η εβδομάδα, και αποτελεί τη μελέτη της ροής των αγγείων σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως αρκεί η μέτρηση των χαρακτηριστικών ροής της ομφαλικής αρτηρίας και φλέβας, αλλά αρκετά συχνά ελέγχεται η μέση εγκεφαλική αρτηρία και άλλα σημαντικά αγγεία, όπως η αορτή και ο φλεβώδης πόρος.
Ταυτόχρονα ελέγχονται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου με μετρήσεις των βασικών ανατομικών μεγεθών και του αμνιακού υγρού, η θέση του πλακούντα, η κινητικότητα του εμβρύου, η καρδιακή λειτουργία και η ανάπτυξη και λειτουργία των διαφόρων εμβρυϊκών συστημάτων και οργάνων. Χάρη στο Doppler, μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι για τις επόμενες ημέρες το έμβρυο δεν διατρέχει κίνδυνο. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, σακχαρώδους διαβήτη και σε άλλες περιπτώσεις παθολογίας της κύησης.

  Ο Τυρογιάννης Αλκιβιάδης είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.         Επικοινωνία

Καλέστε για ραντεβού: 210-80 55 598

Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο καθημερινά κατόπιν ραντεβού